In januari van dit jaar bracht Justin Ripassa zijn eerste single Another Friend uit. In een interview met RTV Drenthe verteld hij dat deze single gaat over “Luddevedu’, oftewel liefdesverdriet. 

Kan je eens vertellen wat er allemaal met je is gebeurt na het uitbrengen van deze eerste single?

Het is onbeschrijfelijk. Het is lastig om te visualiseren omdat het zoveel is geweest. Daar mag ik me heel gelukkig door prijzen. Je kijkt eerst waar het schip strand wanneer je je eerste single uit brengt, maar het moment dat we 20.000 op een internationaal platform kregen, en ineens Los Angeles bereikte, dat was het gekste ooit.

Een aantal jaren geleden kroop Justin door het oog van een naald. Door een aandoening aan de lever belande hij wekenlang in het ziekenhuis, onduidelijk of hij dit ziekenhuis nog zou verlaten.

Op mijn veertiende kreeg ik last van een chronische lever-en nierziekte waar ik nog steeds veel last van hem, maar minder dan toen. Ik werd heel gauw ziek, kreeg snel gelige ogen, moe en was vatbaarder voor alle ziektes die rondvlogen. Het was lastig mijn leven te lijden als een normale tiener. In 2016 werd ik op een gegeven moment erg ziek, had ik 41 graden koorts. Toen ik naar de doktoren ging wilden deze mij niet onderzoeken, omdat de symptomen in het beeld van mijn lever-en nierziekte paste. Soms wordt je nou eenmaal ziek, rust uit was het advies. Toen mijn ouders het niet vertrouwde zijn we alsnog naar het ziekenhuis gegaan waar het bleek dat de doktoren mij 9 á 10 dagen met een blindedarmontsteking hebben laten lopen, waardoor die ontsteking is overgeslagen op  allerlei andere organen. De doktoren zeiden we nemen jouw wel op, maar we weten niet of je de ochtend haalt. 

“We nemen jouw wel op, maar we weten niet of je de ochtend haalt.”

Heeft deze lastige periode je geïnspireerd in je muziek?

Zeker, daarvoor heb ik nog nooit gezongen. Dus ik ben eigenlijk nog maar heel kort bezig met het leren van zingen, het doen, het overbrengen van de gevoelens. Dat is echt door die periode gekomen. Sindsdien is mijn leven alleen maar persoonlijker geworden. Probeer alles persoonlijk over te brengen. Ben van nature al een een gevoelsmens, maar dit heeft het zo versterkt.

In augustus werd de single Passing By uitgebracht. De videolip was van de hand van Iris Sijbom. Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma van de provincie Drenthe nam het eerste exemplaar van de single in ontvangst.

Hoe zijn de eerste reacties?

Overweldigend. De eerste reacties zijn geweldig, waaronder die van 3voor12, een recensie over het nummer. Het is overweldigend omdat er wereldwijd veel reacties komen. Als iemand tegen mij zegt ‘als dit nummer zou worden uitgebracht door Shawn Mendes of Ed Sheeran, dan had de hele wereld dit nummer geluisterd’. En ik sta nog in de startblokken. We hebben zo’n mooi nummer mogen neerzetten. Het is onwerkelijk wat voor reacties we soms krijgen.

Werpt dit een drempel op om je volgende nummers nóg beter te maken?

Nee, ik heb een beetje het gevoel dat je als je het gaat vergelijken en jezelf steeds probeert te overtreffen dat je dan fout bezig bent. Wat ik heel fijn vind aan mijn stijl van muziek schrijven dat ik steeds probeer, ook al is mijn gemoedstoestand veranderd, dat mijn muziek steeds varieert. Another Friend kan je niet vergelijken met Passing By, niet in sfeer, niet in manier van spelen. Het volgende nummer moet niet totaal anders, maar ik wil wel dat het heel wat veranderd. Maar ik wil wel dat je hoort ‘oh dat is Justin’. 

Wil je graag anderen hiermee inspireren? 

Graag wil ik met mijn muziek andere mensen inspireren. Vooral jongeren die zich vaker onbegrepen voelen om ze te inspireren en motiveren om te blijven doen waar zij hun rust in vinden, of dat nou sport is, muziek of dansen. Omdat ik zelf weet hoe het voelt om onbegrepen te zijn. 

Foto door Alan Lockhart

Zit het derde nummer als in de pijpleiding?

Ik ben naar Zuid Engeland geweest met twee vrienden van mij, Hugo Brent en Rangel Silaev, om daar nummers te schrijven. We hebben wat demo’s opgenomen die zeker potentieel hebben voor toekomstige releases. Daarnaast ben ik veel aan het schrijven met mijn producer Jeff Zwart. 

Kunnen wij binnen afzienbare tijd ook een EP of LP verwachten?

Dat ben ik wel van plan in het aankomende jaar. Denk dat ik start met een EP om een verhaal te vertellen. Vind het belangrijk om een verhaal te vertellen. Maar ik ga eerst kijken wat de aankomende singles in het buitenland gaan doen. En zodra ik in het buitenland meer te horen ben wil ik daar meer gaan optreden.

Wat doe je nog verder in het leven?

Naast dat ik muziek maak ben ik student aan de NHL Stenden Hogeschool Emmen waar ik de opleiding International Business and Languages geniet. Hier studeer ik onder ander Spaans en interculturele communicatie. Tevens ben ik ook gastheer voor de pers bij eredivisionist FC Emmen. Hun eerste seizoen in de eredivisie heb ik meegemaakt en toen verkoos de NOS de persruimte waar ik verantwoordelijk voor ben tot de beste van de eredivisie. Iets waar ik heel trots op ben.

Binnenkort vertrekt Ripassa voor vijf maanden richting het Britse Cardiff voor de buitenlandse opstart van zijn muziek.

Wat voor spannende dingen staan er op de planning?

Er staan een aantal optredens gepland tijdens festivals in en rondom Cardiff. Ook zal ik, in samenwerking met mannenkoor Cowbridge, meerdere optredens verzorgen. Ook is het de bedoeling dat ik er veel muziek ga maken, een publiek op te bouwen.

Wil je graag anderen  inspireren met je muziek? 

Graag wil ik met mijn muziek andere mensen inspireren. Vooral jongeren die zich vaker onbegrepen voelen om ze te inspireren en motiveren om te blijven doen waar zij hun rust in vinden, of dat nou sport is, muziek of dansen. Omdat ik zelf weet hoe het voelt om onbegrepen te zijn. 

Justin begon op 8-jarige leeftijd met het bespelen van de gitaar, nadat hij stopte met een andere hobby, karate. Rond 2017 begon hij met het plaatsen van video’s op YouTube, veelal gemaakt door zijn vader. In oktober 2015 werd Ripassa opgenomen in het ziekenhuis voor een blindedarmontsteking, nadat deze over het hoofd werd gezien door de behandelende artsen

Tekst en fotografie door Richard Broekhuijzen.